Wszystko co musisz wiedzieć o piecach 5 kategorii

maj 28, 2019 11:45 am | Kategoria: Aktualności

Norma PN-EN 303–5:2012 obowiązuje od 2014 roku i przyjęła 3 klasy jakości pieców, anulując poprzednią klasę 1 oraz 2. Kryteria normy dotyczą gazów tworzonych w procesie spalania paliw, zwłaszcza substancji smolistych, tlenków węgla i pyłów. Norma ustala minimalną moc na poziomie 30%. Piece 5 kategorii to wyroby najlepsze jakościowo. Ich sprawność wynosi minimum 88%. Wytwarzają one ponad 90% mniej zanieczyszczeń niż stare kotły.

Zalety pieców 5 kategorii

Producenci pieców 5 klasy tłumaczą, że jest to korzystne rozwiązanie nie tylko dla środowiska, ale również dla naszych funduszy. Piece 5 kategorii wydzielają mniej niż 10% brudów, pozytywnie wpływają na czystość, zużywają mniej paliwa i zwiększają sprawność procesów grzewczych. Od 2017 roku w Polsce każdy producent pieców ma obowiązek produkować tylko kotły spełniające wymogi 5 klasy. To obecnie najczystsze piece do spalania paliw stałych. Spalają na raz małą ilość opału oraz wytwarzając minimalne ilości zanieczyszczeń. Dzięki temu możliwe jest ograniczenie emisji szkodliwych paliw o niemal 90% .To bardzo istotne w dobie dbania o jakość powietrza.

Jak eksploatować piece 5 kategorii?

Piece 5 kategorii posiadają automatyczny podajnik oraz przeznaczone są do spalania pelletu oraz ekogroszku. Brak rusztu awaryjnego przekreśla spalanie innego rodzaju opału. Temperatura spalin nie powinna przekraczać 110 °C. Przy niższej temperaturze piec może być narażony na działania korozyjne. Można to ominąć, używając kominy izolowane cieplnie, które posiadają zabezpieczenie antykorozyjne w postaci wkładów ceramicznych lub kwasoodpornych. Przewód spalinowy musi być wytrzymały i odporny na działanie kwaśnych skroplin. Brak izolacji cieplnej to spadek temperatury spalin. Zwiększenie sprawności pieca jest możliwe przez używanie suchego paliwa. Wilgotny opał warto dosuszać. Natomiast paliwo nie powinno posiadać więcej niż 20% wody. Piece 5 kategorii wymagają systematycznego czyszczenia. Ważne jest, aby wewnątrz kotła nie osadzał się pył lotny. Należy na bieżąco sprawdzać, czy podciśnienie produkowane przez komin jest dostateczne do oporu przepływu dymu.